Nyelvlökéses nyelésről:

Az a tapasztalatom, hogy a helytelen nyelési technika kialakulása egyre többeket érint. A helyes nyelés nemcsak a megfelelő táplálkozási folyamatban, de a tiszta artikuláció elérésében is nélkülözhetetlen.

Nyelvünk az egyik legfontosabb hangképző szervünk. Megfelelő izomzata, koordinációja alapvetően fontos a hangképzés során. Ideális esetben a nyelvtest nyugalmi pozícióban (csukott száj esetén) fent helyezkedik el a szájpadláshoz simulva. A nyelvhegy a felső fogmeder előtt nyugszik. Ebben az esetben nyeléskor a nyelv hátrafelé mozdul, a garat irányába.

Ha a nyelv nyugalmi helyzetben (csukott szájnál) nem a fent leírt módon funkcionál, akkor már kialakult egy kedvezőtlen orális helyzet, ami a nyelést is befolyásolja. A nyelvtest ilyenkor lebeghet a szájtérben, vagy a két fogsor között, illetve az alsó fogsornál helyezkedhet el. Nyeléskor a nyelv sajnos előre tolul, miközben a fogakat is előre nyomja. Ilyenkor a fogsor szétcsúszik, legyező alakot vesz fel, vagy összetorlódik, beszűkítve a fogíveket. Fogazati és/vagy harapási rendellenességeket generál.

Mik lehetnek az okai a nyelvlökéses nyelés kialakulásának?
– lazább, hipotón arc-és nyelvizomzat
– nehezített orrlégzés
– hosszabb ideig tartó ujjszopás, cumizás!!!!

A nyelvlökéses nyelés kialakulásának megelőzésében segíthet, ha gyermekének

– már kicsi korban is kínál keményebb, rágásra ösztönző ételeket
– mellőzi a cumiztatást, ami a beszédfejlődés harmónikus ütemét is nehezíti, illetve fenntartja a szopási reflexet
– orrlégzés nehezítettsége esetén fül-orr-gégészethez fordul (orrmadula túltengés, vagy allergia lehetősége miatt)
– laza izomzat esetén a manuál terápiák is sokat segítenek